Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 23:46 - Симпатични сърми
Автор: samojiva Категория: Рецепти   
Прочетен: 2537 Коментари: 2 Гласове:
6



Тази рецепта я научих от моя колежка преди много години. Наскоро се сетих да я направя и моите вкъщи толкова я харесаха, че ме накараха да им я направя пак след няколко дни.
Уточнявам, че ако не ви се занимава да завивате сърми, може да я направите като мусака /само че без заливка/ и пак става чудесна.
И тъй, продуктите:
 1 пиле/кокошка, гъска/
200 гр гъби/пресни или от консерва/
1ч.ч. ориз
4-5 моркова
1-2 глави чесън
1 киела зелка
1 глава лук
1 с.л. червен пипер/ може и без него/
1 ч.л.черен пипер
щипка чубрица
1 дафинов лист/накъсан/
щипка мащерка
Пилето се сварява, като към края на варенето се слага около супена лъжица сол/равна/. Обезкостява се, маха се кожата и се нарязва на малки хапки.
Отделно задушаваме в олио лука, гъбите. / Ако няма да завиваме сърми слагаме последователно всички продукти да се задушат - зелето на малки късчета , морковите, ориза, чесъна на малки резенчета и накрая подправките. заливаме с топлия бульон от сварената птица, като спазваме принципа на съотношението за варен ориз 1: 3;4 т.е. 1 част ориз- 3;4 части вода.Запичаме във фурната до сгъстяване и сваряване на ориза.
Ако не ни мързи и свием сърми ефекта е по-голям.
Тогава постъпваме така:

Задушаваме лука + гъбите+  ориза. Сваляме от огъня и прибавяме чубрицата и черния пипер.
В едно зелево листо се реди 1 порция место, 1с.л. плънка, 1 скилидка чесън, 1 резенче морков.
На дъното на тенджера се слагат костите. Върху тях се нареждат сърмите. Между сърмите се спуска по пърче дафинов лист и стръкче мащерка. Ако месото не е масно се налива малсо мазнина. Залива се с вода до половината на тенджерата. Вари се на тих огън около 2 часа. Червеният пипер се ръси м/у сърмите, не се слага в тях.
Да ви е вкусно!




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - Пробвай понякога вместо гъби и пиле ...
26.01.2013 13:54
Пробвай понякога вместо гъби и пиле да сложиш стафиди, получава се превъзходно постно ястие. Счрмите у нас са на особена почит във всякакви варианти-днес ще ги правя със стсфиди. Поздрави!!
цитирай
2. rustam - Симпатична рецепта,
11.05.2013 11:08
само дето думата се пише "сАрми", за да се различава от "сЪрма" - "златна прежда"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samojiva
Категория: Хоби
Прочетен: 283359
Постинги: 11
Коментари: 58
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930