Прочетен: 15457 Коментари: 8 Гласове:
Последна промяна: 07.10.2012 16:44
Есенният минзухар известен като Обикновен мразовец" (Colchicum autumnale), или кърпикожух, е многогодишно растение, образуващо дребна клубено-луковица, от семейство Colchicaceae, което няма нищо общо с минзухарите, които са от семейство Перуникови. Както показва името му, цъфти през есента и цвета му много прилича на минзухар. За разлика от минзухара е отровно. Отличава се лесно от минзухарите по това, че цветовете му са с шест тичинки (при минзухарите са три) и листата му са много по-големи и широки от тези на минзухарите. Листата се развиват през пролетта и началото на лятото. Те имат миризма, напомняща тази на чесън. Листата отмират до цъфтежа на растението. От една луковица се развиват няколко цвята – до 6-7.
Растенията от този род произхождат от Европа и Западна Азия. Кърпикожухът расте по парковете и градините. В България се среща във всички паркове.
Сигурно сте го виждали, но не сте му обръщали внимание като на билка, а по скоро като красиво есенно цвете...
Алкалоидите на обикновения мразовец действат върху асцитните клетки. Едно от активните вещества е колхизинът, който се отнася към кариокластичните отрови от растителен произход, които имат способността да пораждат деструктивни промени и разпадане на ядрата. Затова навсякъде се пише, че растението е отровно.
Но ! Токсичността на колхицина се премахва по време на МЛЕЧНОСИСЕЛАТА ФЕРМЕНТАЦИЯ! Тогава вместо отрова се получава ЛЕКАРСТВО , което спира туморни процеси!
Рецептата е по академик Болотов
За получаване на фермента се използва 3 л млечна суроватка /от козе мляко/ , към която се добавят смлени връхните части на растението 0,5 ч.чаша, 1 чаша захар и 1 супена лъжица заквасена млечна сметана. Всичко това се слага в голям стъклен /3 литров/ буркан, като билката се поставя в платнена торбичка с тежест /чисто речно камъче/, за да падне на дъното на буркана.Превързва се гърлото с марля, или друга подходяща материя и се оставя на топло място да ферментира.
Сместта ферментира не по- малко от 1 месец. Киселите белтъци, които се образуват при ферментирането, притежават обезболяващи свойства. Ферментите се пият при усещане на болки в местата на тумотните процеси - по 1 супена лъжица. Дозата се увеличава постепенно до половин чаша.
Сокът от луковиците на обикновения мразовец отстранява брадавици, папиломи и пигментни петна. Алкалоидът омаин извлечeн от мразовеца се използва в мехлеми за лечение на рак на кожата първа и втора степен, като при това не се наблюдава некроза на хрущялните пластинки. Аналогични свойства притежават лизолът /получава се от каменовъглена смола/ и мумиото.
Фрагмент от "Теория на психичните п...
Бутрак-билката, която ни прави по-добри
Новият медикамент е нещо като "бомба", която се "взривява" и стана активна само след достигане до тумора. Той може да циркулират в кръвта, като унищожава раковите клетки, без да засяга здравите тъкани. Учените вярват, че съединението, което в момента е известно с кодовото име ICT2588, ще е ефективно срещу всички форми на рак.
При лабораторни условия препаратът успешно унищожава рака на гърдата, на червата, на белите дробове и на простатата при мишките. Половината животните били напълно излекувана само след една инжекция от лекарството. При останалите мишки било наблюдавано забавяне на туморния растеж.
07.10.2012 23:11
http://blog.bg/theme.php?theme=874&success=1
10.10.2012 21:17
Поздрави!
А сега за синия минзухар, ако се разровим в книги за билките, съм сигурна, че няма да открием почти нищо.... Но, в календара на пчеларите е включен като медоносно растение. Как тогава питам аз е силно отровно, щом пчелите събират нектар от него?! Все пак в една публикация на вестник"Труд" открих, че Петър Димков препоръчва, за заличаване на белези" белегът да се навлажнява често със сок от син минзухар".
За пролетният жълт минзухар и есенният му събрат също навсякъде се говори като за "красиво цвете" и толкова! А също е медоносно растение! Интересно, нали!
Сомата, наречена още хаома винаги е трябвало да се приготвя с мляко...иначе била отровна. Ведите са писани преди около 3500 години, явно още тогава се е знаело, че млякото може да неутрализира определени токсини.
Поздрави!
2. planinitenabulgaria
3. mt46
4. kvg55
5. wonder
6. zahariada
7. varg1
8. avangardi
9. apollon
10. bven
11. leonleonovpom2
12. iw69
13. rosiela
14. getmans1
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. dobrota
7. vidima
8. ambroziia
9. donkatoneva
10. milena6
2. lamb
3. sarang
4. kalpak
5. wrappedinflames
6. hadjito
7. mimogarcia
8. bateico
9. dokito
10. sekirata