Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2012 13:15 - Воден коноп (дъбравник) (Eupatorium cannabinum)
Автор: samojiva Категория: Хоби   
Прочетен: 28870 Коментари: 15 Гласове:
19

Последна промяна: 21.07.2012 00:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Воден коноп. (дъбравник) (Eupatorium cannabinum)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae)

Силен имуностимулатор- увеличава фагоцитозата до четири пъти повече от ехинацеята, има подобно на антибиотик действие .
image
Това е моя снимка,правена на 05.07.2012 в околност на с.Голица,Варненско.Вижда се ,че още не е разцъфнал добре.
Макар,че Борис Китанов казва,че се среща на много места,при нас  открих само едно находище.
Един от многото видове дъбравник,които се срещат по света.В България обаче се съобщава само за този вид и то с много оскъдна информация в книгата на Борис Китанов"Разпознаване и събиране на билки"
А това е снимка от нета -Източник:
http://indigota.com/index.php?topic=3494.0#ixzz2193srCHu

Воден коноп (Eupatorium)

 

image

Дъбровник — Eupatorium cannabinum L.

Описание:

Многогодишно тревисто растение, цялото окосмено, с изправено просто или разклонено стъбло, високо до 1,5 м. Листата срещуположни, с къса дръжка, дланевидно разделени на 3–5 ланцетни назъбени листчета. Цветните кошнички дребни, 2–5 мм в диаметър, събрани във връхни щитовидни метлици. Обвивните листчета длъгнести, керемидообразно наредени, тъпи. Цветното легло голо. Всички цветове розови до виолетови, тръбести, двуполови, с тръбесто стеснено към основата си венче. Плодовете дълги около 3 мм, с хвърчилка от една редица четинки .

По влажни места и край потоци в цялата страна докъм 1000 м н.в. Цъфти юни — октомври.

В медицината се използува цялото растение с корена (дрога Herba Eu-patorii)


image

  Тук си прави компания с блатията(върболист)

Eupatorium cannabium

  • детоксикатор
  • антивирусно
  • диуретик
  • лаксатив (корен)
  • имунен стимулант
  • антипирептик
  • предпазва от скорбут
  • тоник
  • стимулира жлъчния поток
  • отхрачващо
  • предизвиква потене за облекчаване на треска
  • антиревматично

Eupatorium cannabium

  • летливо масло (с алфа-терпинен, р-цимен, тимол и азулен) (р-цименът е антивирусен)
  • сескитерпенови лактони (особено eupatoriopicrin, който има противоракови свойства и потиска клетъчния растеж)
  • флавоноиди
  • пиролизидни алкалоиди
  • полизахариди (стимулира имунната система)

image

Тук дъбравникът е в съседство с дребноцветата върбовка - речна върбовка (Epilobium parviflorum)
За нея и опитът ми да накарам съседите ми да я ползват за лек( не само козите да си я похапват)ще напиша в друг постинг.

Всички видове дъбравник

  • танини
  • горчиви вещества
  • флавоноиди

Лечебни части:   надземни части и корен

Дъбравникът е доказано, че увеличава фагоцитозата до четири пъти повече от ехинацеята.

Сескитерпеновите лактони и полизахариди са значително по-имуностимулиращи.

Много от видовете Eupatorium са активни срещу Staphylococcus aureus и Pseudomonas aeruginosa

Лабораторните изследвания показват, че активните компоненти в билката могат да имат анти-инфекциозни и борещи се с рака свойства.

Изследователите са установили, че много от членовете на рода Eupatorium съдържат опасни химични вещества- пиролизидни алкалоиди (PAS), които могат да причинят увреждане на черния дроб и да предизвикат рак на черния дроб. Немските здравни органи препоръчват приема на PAS да се ограничи до по-малко от 1 мкг дневно, но тъй като няма никакъв начин, по който да се определи колко е количеството в една доза, това предупреждение е трудно за спазване от билкарите. Въпреки това, не са известни случаи на увреждане на черния дроб, причинено от билката, въпреки че някои са получили обрив при обработката на растението.

Използвани средства

Малки дози от тинктура или настойка предизвикват изпотяване и облекчават подагра и ревматизъм.

Запарка от надземните части се използва за артритни болки, а по-силна настойка се използва като очистително при чернодробен застой и някои форми на запек.

Горещите отвари се вземат вътрешно и облекчават симптомите на настинка, а също и за изхвърляне на глисти.

Тинктурата от надземни части се използва за лечение на настинки и грип с температура, като за намаляване на храчките се смесва с цветове на бъз и коча билка.

Отвара от корените се използва за лечение на менструални болки или се пие по време на раждане. Тя също има изчистващ ефект при уринарни инфекции.

Тинктура от корените се използва за такива разстройства на пикочните пътища като цистит, камъни или секретиране, причинени от инфекция. Може да се използва в комбинация с бялата мъртва коприва (Lamium album) за простатни проблеми.

Традиционна употреба

Надземните части отдавна се използват като лечебно средство при гниещи рани.

Билката традиционно се използва при треска денга, малария, пневмония, простуда и грип. Нейната сила, както изглежда, е за облекчаване на болката, като имунен стимулант, тоник за лигавиците и антипирептик (намаляващ температурата). Въпреки че човек може да започне да се поти след чаша чай с билката, не е ясно дали това е признак, че отварата работи или просто е реакция на горчивия вкус. Типичната дозировка е чаша горещ чай на всеки 30-60 минути, докато започне изпотяване или до три чаши, така е била използвана. Високите дози могат да предизвикат повръщане и тежка диария. Дори препоръчителните дози не трябва да се приемат повече от две седмици, особено, ако състоянието не се подобри. Има и известна опасност дългогодишната употреба да причини увреждане на черния дроб.

Билката е средство за изпотяване, ако се прилага в гореща течност (тинктура) или чай. Сухата билка е много горчива, когато се използва в чай, но можете да добавите мед.

За лечение на грип, билкарите обикновено я съчетават с други билки като бял равнец, цветове на бъз, лют червен пипер или джинджифил.

Тя може да се комбинира с Асклепиас (плеврит корен) и оман за лечение на бронхиални състояния.

Моят опит: Използвала съм само стръкове от билката като запарка при настинка за изпотяване.Вкусът на чая не е лош,особено ако се подслажда с мед.

  Понеже билката е ценна като лек на черния дроб,а в народната медицина се използва при настинки, висока температура и грип, не трябва да се прекалява и да се взема в големи дози.При предозиране предизвиква повръщане.За това  в 1 ч. ч. се слага 1 ч. л. от оситнена дрога-стръкове.Прави се запарка като за чай. За деня са достатъчни 2 ч. чаши.Това е рецепта дадена от маг. фарм. Латинка Янева и е публикувана във в-к "Лечител", бр. 6 от 2003 г.

Моят коментар:

След всичко,което съм изчела за полезността и вредността на билките съм убедена,че всяко нещо дозирано с мярка е полезно,та дори и отровата! Не случайно най-отровните билки са и най-полезни.Зависи как ще ги обработим, т.е.ще ги запарваме,киснем в студена вода или ще ги оставим да ферментират.Доказано е ,че ферментирали,отровните билки стават много полезни (например змийското мляко).Това го казва не кой да е,а Борис Болотов!

 


 







Гласувай:
19



1. kasnaprolet9999 - Благодаря за чудесно поднесената ...
20.07.2012 22:50
Благодаря за чудесно поднесената информация. Преди две лета я снимах и питах в един постинг дали някой познава тази билка, но никой не си призна. Миналото лято пак попитах и ми казаха, че е коноп, но не знаех, че се нарича дъбравник. В Макоцево има цяло находище в близост до училището на една поляна и там съм ги снимала. Ще потърся постинга и ще ти пратя линк. Този постинг ще го присъединя към моята блог-вълна Всичко за билките. Чудесно си се справила. Да те попитам само ти с корена ли я береш или е достатъчно само надземните части да се ползват. Каква е дозировката на отварата от нея, прибави начин на употреба за да е пълна информацията.
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Намерих си постинга, правила съм го ...
20.07.2012 22:59
Намерих си постинга, правила съм го миналото лято виж тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/07/08/moiata-praktika-s-ultrazvukov-kuchegon-dogchaser.779598

А това е втория постинг, в който пак попитах и един блогер, който е голям специалист по растенията ми отговори,че това е див коноп погледни коментар №17
http://kasnaprolet9999.blog.bg/turizam/2011/11/18/pytiat-ot-s-bailovo-do-s-makocevo-v-snimki.852884
цитирай
3. samojiva - Разгледах снимките ти. Това, което ...
21.07.2012 00:22
Разгледах снимките ти.Това,което ти пишеш е,че растението е на поляна.Водният коноп расте направо във водата,или както Китанов казва на влажни поляни.Някой автори предупреждават да не се бърка с дилянката,но ти сигурно си я виждала как изглежда...Водният коноп е високо растение-достига 150 см.И аз доста се рових докато го открия!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Да, на поляна е и е в близост до р. М...
21.07.2012 10:11
Да, на поляна е и е в близост до р.Макоцевска, високо е над метър, но утре ще си взема ролетката да го измеря за да си по-спокойна:))) Видях, че си дала как се ползва и утре ще си набера, за да го ползвам при грипнеи състояния, въпреки че това редко ми се случва, защото през зимния сезон пия имуностимулатори като коластра, ехинация, алое, екстракт от кализия и т.н. Разбирам, че не ползваш корените на тази билка. Аз също избягвам да бера корени, когато и горната част върши същото, макар и по-бавно, защото се унищожава растението. За бабините зъби обаче Юлиян Николов рече, че ги берат с тях и правят Боралин от всичките им части.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Намерих нещо за негов много отровен ...
21.07.2012 10:44
Намерих нещо за негов много отровен роднина, писано от наш блогер:
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/10/14/dve-ot-nai-otrovnite-rasteniia-na-zemiata.415625
цитирай
6. stela50 - Много интересен и полезен постинг ...
21.07.2012 18:48
Поздрави !
цитирай
7. sparotok - !
21.07.2012 19:52
Интересна информация! Толкова много полезни билки има по земята ни, а толкова малко се използват...

Хубава вечер!
цитирай
8. анонимен - Както виждам мир няма Пролетка:), ...
21.07.2012 21:09
Както виждам мир няма Пролетка:),хе-хе.Лицемери,та дрънка!Отсега нататък винаги ще те чета и ще гласувам,още повече,че хубаво си поднесла информацията.
Ох,нали и не само около прословутото МАКОЦЕВО растат билки?!
Даже и полезна информация поднесена от зъл човек не ми върши работа.
Интуицията не ме лъже от теб струи доброта!
цитирай
9. apostapostoloff - Става ли за
21.07.2012 21:46
пушене?!
цитирай
10. анонимен - Ставала за пушене, но най-много да ...
22.07.2012 01:41
Ставала за пушене,но най-много да ти излекува задуха:)Халюцинации не чакай:)
цитирай
11. pevetsa - Добре дошла!
22.07.2012 15:53
Благодаря ти за инфото :))))
Надявам се да откриеш в блог.бг много приятели, както Невена - kasnaprolet9999, Таня - stela50, Павел - sparotok, ...
Бог да благослови дните ти, с ОБИЧ и ЗДРАВЕ, ВЯРА и НАДЕЖДА!
Алекс от Русе, проповедникът на Любовта.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Да ти се похваля, днес си набрах д...
22.07.2012 23:21
Да ти се похваля, днес си набрах дъбравник от същото място, където го снимах преди две години. Находището се е разрастнало неимоверно, около 1.50 см. са има и по ниски, които не бяха цъфнали, но само напъпили. Там има сухо дере, в което преди години течеше вода, сега явно има подземни води, защото около него е зелено, а малко по-нататък всичко е прегоряло. Имаше и от дребноцветната върбовка, от която също си набрах, блатия и полски хвощ. Така се захласнах в бране, че някъде си загубих ножицата. Добре че си носех и ножче, че после като тръгнах по река Макоцевска си набрах с него и върбинка. Поздрави!!
цитирай
13. hristo27 - Благодаря за полезната информа...
23.07.2012 13:49
Благодаря за полезната информация!
цитирай
14. ckarlet - И аз да Ви кажа добре дошла! Цяло ...
23.07.2012 20:39
И аз да Ви кажа добре дошла!
Цяло богатство е човек да познава качествата на билките.
Поздрави!
цитирай
15. samojiva - Благодаря на всички за добрите о...
24.07.2012 12:26
Благодаря на всички за добрите отзиви! Когато има качествени снимки човек по-лесно се ориентира, какво да гледа и как да разпознае билките.За съжаление в книгите за билки сякаш нарочно не поместват снимки,а правят дълги описания на белезите им.Сякаш всички дето си ги купуват тези книги са специалисти ботаници!
В тази връзка се сещам как на една поляна около г.Стрелча си набрах една силно ухаеща на мерудия билка.Питах наляво и на дясно знаят ли какво е това...и нищо!Изсуших я, но не посмях да я ползвам.Жалко,че не й направих снимки тогава.Друг път пък съвсем случайно разбрах,че това дето расте в двора ,където всеки ден сме седяли до него, било пой или див сминдух! Аз от тогава всяка година си го бера и го ползвам във всичките си гозби.Аромата на храната е ,просто от него да се нахраниш,както се казва.Та така ,тази тема е наистина безкрайна...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: samojiva
Категория: Хоби
Прочетен: 282842
Постинги: 11
Коментари: 58
Гласове: 169
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031